poliedres

POLIEDRES

Un poliedre és, en el sentit donat per la Geometria clàssica al terme, un cos geomètric les cares del qual són planes i tanquen un volum finit.
Els poliedres es conceben com a cossos tridimensionals, els sòlids platònics o sòlids de Plató són poliedres regulars i convexos. Només hi ha cinc d’ells: el Tetraedre, el Cub, l’Octaedre, el Dodecàedre i l’Icosaedre. El nom del grup prové del fet que els grecs adjudicaven a estos cossos cada un dels «elements fonamentals»: terra, aigua, aire i foc, i el restant, el dodecàedre, a la divinitat.

Els sòlids platònics són l’inici de l’estudi dels poliedres; d’estos es deriven els Sòlids d’Arquimedes i els de Kepler-Poinsot, que al seu torn continuen generant més famílies.

poleidres platònicspoliedres platònics

En aquest vídeo pots vore com podem construir poliedres amb varetes de fusta o palletes.

En la magnífica web educacionplastica.net apareix la construcció de figures poliedres virtuals  copiada de l’esplèndida pàgina de George W. Hart sobre poliedres. En ella pots trobar més informació, els noms i models virtuals de les figures, i algunes més complicades. Són figures derivades del dodecàedre i icosaedre. Si vols fer-les en altres materials o mesures, fixat que els talls en les peces, partixen de punts situats segons la secció àuria dels costats. En aquesta pàgina podràs treballar amb poliedres a partir de 20 triangles equilàters.

Punxa en la imatge per a descarregar-te els plans:

Altre programeta Java, per a desenvolupar poliedres virtuals:

Si punxes en la següent imatge podràs trobar tots els poliedres que vullgues construir, amb material fotocopiable:

Per a finalitzar, parlar de la construcció de xarxes modulars 3d i en concret polièdriques, a partir d’un mòdul que es repetix i va tancant espais en les tres dimensions creant figures com la següent. En este cas basant-nos en els MÓDULOS PhiZZ i la tècnica Origami de construcció de figures de paper.

Es necessiten trenta unitats per a aconseguir esta figura.

Un suggeriment és utilitzar papers DIN A4 del que obtindrem un quadrat que al seu torn dividirem en 4 parts. D’esta manera necessitarem 8 papers.

Un repte és utilitzar tres colors diferents de mòduls i aconseguir que en cada cantó s’entrellacen sempre tres colors diferents.

2 respuestas

  1. […] per tant podreu imprimir i retallar fàcilment. La tercera recomanació us durà al bloc anomenat Poligons Regulars on podreu veure alguns videos que us ajudaran en la tasca de construcció d’aquestes […]

  2. […] cada mes aprofita una de les dotze cares d’un dodecàedre. La darrera recomanació, el bloc Poligons Regulars no tracta de desplegaments en paper però hi té força relació amb el tema que tractem ja que us […]

Deja un comentario